Värken i mina handleder har inte släppt än. Det är inte mycket de orkar med. På tisdag har jag en läkartid så då hoppas jag att jag kanske kan få något antiinflammatoriskt så att det hela släpper.
Ett bröd som inte kräver särskilt mycket handkraft är detta som jag bakade väldigt ofta under min studietid på Gotland. Det kräver lite tid och det är något som jag har nu när jag är hemma hela dagarn.
Testa!
BOELS BRÖD
5 dl hett vatten
2 msk olja
½ dl rågkross
½ dl vetekross
1 msk kummin
1 msk salt
2 dl lingonsylt
1 dl linfrö
1 dl vetekli el. havrekli
Blanda och låt stå i 8 timmar. Blanda sedan i:
Blanda och låt stå i 8 timmar. Blanda sedan i:
2 pkt jäst
4 dl vatten
2,1-2,2 liter vetemjöl
Dela upp i två delar och lägg på smord plåt (gärna långpanna med kanter för de jäser något väldiga!) och låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Grädda i 275 grader i 10 minuter, sänk till 200 och grädda i ytterligare 25 minuter. (I min ugn måste jag lägga över folie efter de första 10 minuterna.)
Dela upp i två delar och lägg på smord plåt (gärna långpanna med kanter för de jäser något väldiga!) och låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Grädda i 275 grader i 10 minuter, sänk till 200 och grädda i ytterligare 25 minuter. (I min ugn måste jag lägga över folie efter de första 10 minuterna.)
Hörrni, ta i högst 1½ pkt jäst! Och. Jag måste lägga på folie efter de första 10 minutrarna. Håll koll alltså!
3 kommentarer:
Tack för smak av det jättegoda nyttiga brödet!
Härlig blogg du har! Gillar verkligen din berättelse om grannen! Så fin.
Men du, slå till på operation:)
Det har jag gjort, båda handlederna och nu är jag hur bra som helst. Rekommenderas!
Skicka en kommentar