fredag 6 augusti 2010

Att våga ge sig ut på djupt vatten
När jag var yngre möblerade mina kompisar om sina rum nästan i samma takt som jag själv tvättade håret. Jag möblerade aldrig om. Det var bra som det var, allt hade liksom sin plats, tyckte jag. Och tycker.

Jag är en extrem vanemänniska. Hittar jag ett sätt som något funkar på, ja, då kör jag på det viset. Lite tråkigt ibland kanske? Här finns ett exempel på mina invanda vanor. Den hänger faktiskt kvar än... Ett annat exempel är min tidigare jakt på de perfekta bullarna. Det tog tid att hitta det där bra receptet, men till slut gjorde jag det och då var ju sökandet över. Bullarna blev ultimata, precis som jag önskar! Behöver inte toppa det.

I boken Brödälskare av Henrik Franke hittade jag dock ett helt annat recept på bullar än vad jag är van vid. Det vågade jag prova! Märklig, annorlunda deg och bullarna är inte alls så söta som vanligt. Annorlunda.

AMERIKANSKA CINNAMON ROLLS
5 dl rumstempererad mjölk
50 gram jäst
300 gram rumstepererat smör
1 ägg
½ dl socker
½ tsk salt
Ca 12-13 dl dinkelsikt
Fyllning (mängd efter behag)
Smör
Farinsocker
Kanel
Häll mjöken direkt i en bunke, lös upp jästen. Klicka i smöret och resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, inte för mycket! Dela degen i två delar och låt vila i 10 minuter under bakduk.
Baka sedan ut som vanliga snäckor, jäs i 30 minuter. Pensla med ägg och strö på kanel och lite mer farinsocker. Grädda i 200 grader i ungefär 15 minuter.

6 kommentarer:

Terés sa...

Goda? De ser rätt goda ut. Nu går en försändelse iväg med riktning Gävlebukten!

Ulrika sa...

Tja, goda. Känns nyttiga på något vis. Väntar på försändelsen!

metamorphosis sa...

Me du, visst är det väl detta en del av de saker som gör livet så väl värt att leva? Att få testa och prova och utmana sig själv lite i sökandet på det riktigt bra?

Ang. stödstrumporna så var de faktiskt riktigt sköna på och jag ser fram emot att testa dem på jobbet i morgon. Har fö lagt till/länkat till firman jag beställde dem från. Beställde och betalade m kort på onsdag kväll och på fredan låg de i lådan, så de var grymt snabba att skicka!

Ulrika sa...

Metamorphosis: Snabb stödstrumpeleverans, det låter bra det för oss tanter!

metamorphosis sa...

Absolut! Just när det gäller stödstrumpor är det inte lönt att låta en tant vänta allt för länge... ;-)

Pysselfarmor sa...

Jag har följt din blogg ett tag - den är himla fin.

Kanske hittar du några andra bullar på Lill-Ingrids bakblogg.
http://lill-ingrid.blogspot.com/

Jag har bakat både limpor och kakor utifrån recept på hennes blogg. Och kolla in efterrätterna!
Ja du får gärna titta på min blogg också ;-)