lördag 9 januari 2010

Pia, Mia, Tore och jag

Under mitten av 1990-talet lade jag märke till en ovanligt fin, stor taklampa som hängde, och fortfarande hänger, väl synlig i ett rum i ett hus i Gävle som jag brukar passera under mina promenader. Jag visste inte alls vad det var för en sorts lampa, men min jakt var igång. Jag kan inte påstå att jag letat superaktivt, men jag har alltid tittat lite extra när jag besökt välsorterade andrahandsaffärer.

När jag flyttade in i min lägenhet för lite mer än tre år sedan tänkte jag mig en sån lampa i sovrummet. Nu visste jag också lite mer om lampan. Pialampan, heter den, ritad av arkitekten och formgivaren Tore Ahlsén 1940. Det är Tore som tillsammans med sin bror Erik ritade PUB-Huset i Stockholm under slutet av 1950-talet. Det är också de två som ritade Årsta Centrum, även det i Stockholm och ett av mina absoluta favoritcentrum från mitten av 1950-talet!

För några veckor sedan såg jag tre Pialampor försvinna mitt framför ögonen på mig, då jag som vanligt besökte Erikshjälpen en lördag. En dam stod med tre små (50 cm i diameter) lampor i handen, som ett knippe, betalade med ett leende och försvann snabbt därifrån. Jag insåg att ett sånt tillfälle aldrig mer kommer att dyka upp... Från att målmedvetet alltid styrt stegen mot skorna och väskorna, började jag nu ändå slänga ett öga mot lampavdelningen varje gång jag besökte Erikshjälpen...

Men plötsligt händer det! Och idag hände det! I fönstret till Erikshjälpen hängde två stora Pialampor! Dock utan klädsel, men ändå! Jag fick hjärtklappning i kön utanför och kände att jag plötsligt fick lite svårt att hantera det plötsliga lyckoruset. Lamporna var ju ändå inte mina ännu... Väl inne slängde jag mig på en man som lite förvånat, men ändå vänligt, hjälpte mig att ta ner lamporna. Många personer kom fram till mig och frågade om lamporna och tillslut kom en man ur personalen, Tore, fram och började prata. Han berättade att lamporna kommer från Gävle Kommun, de hade väl hängt i någon stor sal. Erikshjälpen hade fått flera lampor. Vid det här laget hade även min kompis Mia anslutit och vi frågade lite försynt om det möjligen fanns fler lampor på lagret. Jo, visst, det trodde Tore och gick för att se efter. Dock fanns bara en kvar, den minsta storleken. Den fick Mia! Nu har jag två stora Pialampor här hemma, 80 respektive 70 cm i diameter. Shoppa dig lycklig - yes box, säger jag!

Bild lånad från http://www.retroforum.se/

10 kommentarer:

Vintage Fairy Tales Rebecka sa...

Plötsligt en dag händer det...
Vilket lyckorus!
Grattis!
Trevlig helg
Becky

med nål och tråd sa...

En sån lycka, grattis till väldigt snygga lampor. Sällan har väl uttrycket 'den som väntar på nåt gott' passat bättre.

Johanna sa...

Men GRATTIS Olsson!
Vi tog också en sväng idag. Tyvärr var det ingen bra dag med barnvagn på E-hjälpen, tröga människor som inte kunde flytta på sig.
Möbellagret var dessutom stängt pga av kylan. Man kunde säga till om man letade efter något men det var ju liksom inte läge att lämna Anna och gå och strosa bland möblerna.
Stövlarna kom i torsdags och vi blev överlyckliga. Anna för att hon fick öppna paket och jag för att de var så fina och passade så bra.
Broschen var också så fin.
TACK!

Järpen

mette sa...

Tillykke..Spændt på at se billeder med hvad du vil gøre med dem...de er vildt smukke...lidt a la LEKlint lamperne fra Danmark men lidt blødere... Jeg har slet ikke sp meget tid til genbrugsforretninger mere...lidt trist

Erika sa...

Åh, lyllos!!

Annika sa...

Oj, oj vilket fynd! Jätte-jättefina!

///G. sa...

Grattis till ytterligare ett otroligt fynd!
På något konstigt sätt kände jag igen lampan fast den var "naken". Likadana jättestora hänger - med vad jag tror är originalklädseln -på biblioteket i Sandviken.
Snart är det lördag igen
Hälsning //G.

badfriday sa...

Åh, Erikshjälpen is the shit! håren reser sig! Grattis!

/Frida (lillasyster järpegård)

Ulrika sa...

Erikshjälpen is the shit. Fast nu berättar de på nyheterna om någon i ledningen som har försnillat en massa pengar... Mina pengar...

ingen fara på taket sa...

Vilken lycka! Finaste lampan ever.