lördag 20 juni 2009

Rabarber

Rabarbern är redo att skördas och jag har redan hunnit göra flera pajer. Jag har lite svårt för torra smuldegar och inte heller gillar jag såna där kakor gjorda på sockerkaksrecept. Tur då att jag för några år sedan hittade ett recept på en rabarberpaj i en tidning. Pajen visade sig sedan vara den i särklass godaste jag någonsin ätit! Degen blir liksom lite kolaaktig och god. Ursprungligen hette rabarberpajen något annat, men fick det nya namnet Margittans rabarberpaj, efter att jag börjat göra den. Margittan, är en kvinna som bara finns i fantasin och som jag och en gammal vän brukar skämta om. Hon är en framåt kvinna som inte är rädd att säga vad hon tycker och tydligen är hon alltså även bra på att baka!

MARGITTANS RABARBERPAJ

125 gram smör

3 dl socker

1 ägg

4½ dl mjöl

2 tsk bakpulver

4-6 späda rabarberstjälkar

Kanel, kardemumma

Blanda det rumsvarma smöret med sockret och tillsätt sedan ägget. Blanda ihop mjöl och bakpulver och blanda det med resten. Skala rabarbertjälkarna och skär dem sedan i små bitar, ju mindre dess bättre, tycker jag. Tryck ut degen i en smörad form och häll i rabarberbitarna. Sockra lite på dem och häll på både kanel och kardemumma. Grädda i 175-200 grader i 30-40 minuter. Servera med vaniljvisp.

Ibland brukar jag alternera rabarbern med en blandning av både rabarber och tunna skivor av jordgubbar. På med kanel och kardemumma som vanligt. Det blir så somrigt och gott!

Förövrigt har min kompis Kattis fått semester nu och det glädjer mig att läsa vad hon ska ägna en del av ledigheten till; att knäcka nöten Saftiga muffins. Vi tycker att muffins har en tendens att alltid bli torra och tråkiga, bara efter ett litet tag. Kattis är något på spåren i jakten på det saftiga och det ska bli intressant att följa!

2 kommentarer:

terés sa...

Ja! Hittade just Margittans recept i ett fint färgglatt exemplar nu när jag flyttpackade. Och inte bara det; "Recept på goda pajer" som du hade skrivit ner och lagt i en plastficka och gjort en väldigt fin försida till. Kanske 1991 eller så. Lite här och där hittar jag recept som du har skrivit ner. För att inte tala om alla brev och kort. Jag blir lika glad varje gång!

Ulrika sa...

Ja, det där pajrecepthäftet har jag också kvar. Kopierade det på mammas jobb har jag för mig. Och på sista sidan en extra bonus... Visst var det i form av aioli? Kollade igenom recepten för några månader sedan men blev inte särkilt sugen på att göra någon av pajerna. 1991, det börjar bli längesedan nu...