lördag 7 november 2015

Höst i verkstan

2

Jag jobbar ju i min verkstad en gång i månaden. Det låter kanske lite, men det passar mig väldigt bra där jag befinner mig i livet nu. Känner dock att jag sackat in på takten lite under detta år, men vet samtidigt vad jag är kapabel till att skapa på de tre dagarna jag är i verkstan varje månad. Just nu känns det bra att ha möjligheten att ta det lugnt hemma efter att jag lämnat på förskolan, ha tid att fika med mamma när jag kommer dit. (Har min verkstad i källaren hos mina föräldrar) samt att kunna bläddra lite i tidningar under dagen för inspiration. Senast jag var där tog jag mig till och med tid med en promenad i höstsolen. Så. Det känns bra med takten jag håller nu!

3

Lite nytt och nygammalt från ugnen. Gjorde två provmuggar med svarta ränder istället för blå, som de vanligtvis har. Gillar dem!

8

Burkarna är en beställning som ska skickas nu till veckan.

1

7

Hänklarna är den del jag känner att jag utvecklat mest sedan jag gick ner i arbetstid för att kunna jobba med keramiken. Jag är väldigt stolt över mina hänklar. Nu under hösten har jag slipat på dem ytterligare. Har jobbat framförallt på den övre anslutningen. Tycker inte så mycket om när det blir en backe ner från muggen till hänkeln, vill ha mötet lite mer distinkt och har därför börjat fasa av mötet lite mer. Tycker att detta ger hänklarna lite mer stuns!

4

6

Och så två andra typer av muggar. Den lilla muggen med drejränderna kvar. Det är väldigt sällan jag lämnar ytan så, men här kändes det helt rätt.

Ibland drejar jag med en ljus lera. Mönstret i dessa muggar är ristat och fyllt med engobe, som jag sedan rensat ren, så att skårorna blir helt frigjorda. Pilligt, och inget jag skulle göra med 50 muggar, men med några åt gången funkar det.

4 kommentarer:

Valeria sa...

Tycker du gör så fina saker. Kämpar just med handtag. Drar du dna från klös eller hur gör du för att få de så fina?

Ulrika sa...

Drar dem alltid direkt från muggen/kannan eller vad det må vara. Rullar små rullar som jag kortar i lämplig längd, sen fixar jag till dem lite innan jag fäster dem mot "väggen". Där börjar jag trycka till dem lite, för att få dem att fästa bra. Sen "städar jag upp" lite närmast kroppen. Därefter börjar jag dra. Tänker mycket på ovansidans form, som jag vill ha lätt konvex, och på sidorna, som jag vill ska få en distinkt kant, så att leran bryter igenom. När jag fäster hänkeln nedtill lägger jag alltid i en liten "korv" på insidan av fästningen, för att få till en finare anslutning. Jag har övat sedan 1995, så jag först fick lära mig att dra hänklar, och än går de att utveckla massor! Det är det fina med ett hantverk: man blir aldrig fullärd! Men med övning, och åter övning, kan man bli bättre och bättre! Lycka till med dina hänklar!

Unknown sa...

Tack Ulrika! Får kämpa på, lärde mig för länge sen att dra från klös, och får alltid en fördjupning i mitten, och handtagen blir tjockare på ytterkanten. Och dina är ju så fantastiskt fina, det är så fint när leran brytare fram. Jobbar du i lergods enbart?
Jättefina muggar!

MVH Valeria

Unknown sa...

Du skaber virkelig så smukke krus :) Jeg vil gerne eje nogle af dine krus :)