torsdag 4 oktober 2012

Dröm och hjärtsnörp



Förra veckan var jag långt upp i norra Hälsingland och jobbade. Där såg jag det här huset. Ett enormt ödehus, mitt inne i en by. Här låg affären till för inte allt för länge sedan. Delar av affärsinredningen står fortfarande kvar där inne. I övrigt är hela huset tomt. Alla ytskikt och all inredning är utriven fick jag höra från två bybor som jag träffade.


Det ÄR sjukt att såna här hus står och förfaller ute på vår landsbygd, tänker jag. Och samtidigt inte så konstigt. Jag tänker att någon borde väl ändå vilja förbarma sig över dom, men samtidigt, det ställer onekligen en del krav på hur man skulle behöva leva sitt liv. Ganska ensligt och långt från det mesta, förutom naturen. Kanske skulle man gå ihop ett gäng och köpa huset, renovera och inreda det och därefter leva ett kreativt, självförsörjande liv i byn. Vad tror ni om det?

I början av den här veckan svängde jag förbi det här huset som ligger efter Gävlekusten. Jag har tidigare bara läst om det, aldrig sett det i verkligheten.

En gammal anrik sommarvilla som lämnats obrukad i väntan på sitt vidare öde. Gävle Hamn, som är en av Sveriges största hamnar ligger bara ett femtiotal meter från sommarvillan och hamnen expanderar snabbt, villan måste bort. Under en tid var den rivningshotad men nu har det lyckligtvis landat i att den ska flyttas till en annan tomt. Men än har det inte hänt. Och förfallet går fort nu. Hoppas man hinner.

Jag blir glad och ledsen på en och samma gång när jag ser såna här övergivna hus. Fantasin går igång. Vem har bott där, vad har husen varit med om, hur ser det ut där inne? Samtidigt som det där lilla fantasilyckoruset får jag ont i hjärtat över förfallet och att husen snart är utom räddning...

5 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Två väldigt fina E hus! Det känns som att landsbygden är en del av sverige som samhället inte satsar på. Typ halva Sverige! Det är ju inte bara hus som förfaller. Jag har hört att i Storbritannien idag har mer folk som flyttat från städer snarare än till städerna.

Ulrika sa...

Med Nål och Tråd! Är det så? Intressant i såna fall. Det skulle jag vilja veta mer om!

Karolina Rönngren sa...

Hej
Det första vackra huset åker jag och min sambo förbi på väg mot sommarstugan. Varje gång säger vi att vi vill flytta huset till Stockholm där vi bor. Det är underbart och har en enorm potential. Vi drömmer och funderar kring allt vi vill använda huset till. Med stor sorg konstaterar vi varje gång att det vore ett allt för stort projekt.

Ulrika sa...

Karolina! Åh, är det så? Jo, fantasin går onekligen igång när man ser det där huset. Men ojoj, det skulle behövas mycket, mycket tid och en hel del pengar för att få till det... Och det är det som är så sorgligt...

skapaarlusta sa...

Vilka fina gamla hus du hittat, drömmer ibland om att man ägde det och kunde fixa precis som man ville.