tisdag 22 februari 2011

Undrar hur det känns att bo här? Del 2

Det här huset ligger efter ån i Gävle, inte långt från Gamla Grand. Det är Gävles första stadsarkitekt, Mårten Albert Spiering, som har ritat det och det uppfördes under 1870-talet, alltså efter Gävles stadsbrand 1869.

Det är lite hemligt det där huset, det är sällan jag går på den sidan ån och när man går på den andra skymmer träden huset lite. En kollega till mig har berättat att det finns en intakt våning i huset. Hon blev, för flera år sedan, hembjuden till de personer som har våningen. För att titta på deras föremål och konst. Hon har dock aldrig kommit iväg. Jag har paxat att få följa med om det åter blir aktuellt. En byggnadsantikvarie måste ju också med, tänker jag.

Jag tänker mig att våningen är stor och med högt i tak. Det finns nog takstuckaturer i våningen och väldiga kakelugnar. Rummen ligger antagligen i fil med utsikt mot ån. Höga smala dubbeldörrar skiljer rummen åt. De gamla parkettgolven knarrar antagligen en del. På vissa håll täcks de av väldiga vävda eller knutna mattor. Kanske från orienten. Det finns absolut ett bibliotek i våningen! Där är väggarna skymda av bokhyllor som dignar av böcker med läderband. Från golv till tak. I andra rum hänger mycket konst på väggarna. Fönstren har tjocka gardiner som ofta är fördragna för att förhindra att de stoppade möblerna och tapeterna bleks ur. Det är lite dammigt i rummen, det kan man se när en solstråle letar sig in. Det blir sådär dammigt i luften då. Säkert finns där en serveringsgång med skåp som sträcker sig upp till taket. Bakom skåpen står allt porslin; soppterriner, uppläggningfat, tallrikar och kannor. Och kristallglas.

Tror jag.

Vad tror du?

5 kommentarer:

Anna sa...

din beskivning låter het underbar, det är nog så, vackert. hoppas du får komma på besök någon gång!

metamorphosis sa...

åh, det är så roligt att fantisera, fundera och spekulera!

Så tråkigt att höra om din granne - han verkar ha varit en faschinerande person.

med nål och tråd sa...

Min fantasi spinner vidare från din berättelse. Jag tänker mig den där våningen som huvudpersonen i Klas Östergrens Gentlemen bor i. Tunga mörka gardiner som inte släpper in ljuset ordentligt, som gör att lägenheten ständigt är dunkel. Och med ett litet sovrum bakom köket, där köksan (?) bodde.

Ulrika sa...

På pricken!!! Den våningen har jag funderat mycket över varje gång jag läst boken, vilket är fler än en gång! Kanske är det rent av den som spökade i bakhuvudet när jag fantiserade ihop den här...

Maria sa...

Man kan se det framför sig.