Huset i höstas.
Huset idag.
Ä n t l i g e n är taket färdigt! Det tog lite… tid. Men nu är vi väldigt nöjda och rent av lite malliga över vårt nya tak som vi också har förstått är en snackis på byn. En positiv snackis där bybefolkningen tycker att det är kul att det är liv i huset som stått tomt så länge. Jo, visst hade det en ägare innan oss, men hon var här så väldigt sällan och då bara över dagen.
Taket: Först funderade vi på att återanvända takpannorna, men sen kände vi att vi verkligen ville att det skulle synas att någon tog hand om huset. Och tur var väl det, för hantverkarna har verkligen låtit oss förstå att vi gjort rätt val: väldigt många takpannor var i dåligt skick. Så, nya takpannor från Wittinge taktegel. Nya ränndalar och nya hängrännor och stuprör. Skorstenens fogar har fått nytt bruk på sina ställen. Nästa sommar orkar vi kanske göra ren den norra fasaden från algpåväxt, men det får vi väl se. Det är mycket som ligger före i den sk piplinen…
Notera förövrigt det runda landet i förgrunden som tidigare var fyllt av växten från helvetet, Bergenia, som jag kämpade med att gräva bort nu i senvåras. Vi grävde alltså om hela landet, grävde u r det och planterade nytt i jord som vi köpte av en bonde en bit bort. En riktig skitjord har det visat sig. En okänd växt, som jag ändå trodde var frön som jag sått, visade sig idag vara Balsaminer. Som alltså hängt med jorden… Inte vad jag tänkt. Har förstått att de sprider sig något fruktansvärt och funderar på att genast gräva upp dem och ersätta dess platser med något annat.
Men taket. Sjukt nöjd med det!
11 kommentarer:
Hei,
så fint det ble! Jeg har fulgt bloggen din en stund og synes det har vært spennende å følge prosessen rundt huset. Jeg lurer på om kledningen, huntonittplatene(?) er originale, og om dere skal beholde dem sånn? Eller har huset en gang vært kledd i tre?
Hilsen Bodil
Bodil! Eternitplattorna är från 1940-talet. Innan dess (och under plattorna) hade huset en träpanel. Vi kommer att behålla plattorna.
Har också köpt bondjord en gång. Det var.... intressant. Fick mycket ogräs och balplast på köpet.
Så fint det blir!
Fördelen med balsaminer är att de är väldigt lätta att ta väck. Bryt av/ryck upp bara. Nackdelen är att de är invasiva, som du ju redan vet, och att fröna kan ligga länge innan de gror så det kan komma balsaminer några år framöver. Men som sagt, ryck av dem bara.
/Lovisa
Taket, vilket lyft, mycket fint. Synd bara att bergenian fick stryka på foten. Det är många som pratar om kulturmiljö och kulturvård idag men verkar glömma att även trädgården är en del av den. Man bevarar eternitplattorna men gräver bort den förhatliga bergenian, till exempel. Visst jag har också grävt bort bergenia. Men idag är jag glad att jag sparade ett parti, de gör sig bra med sina skarpa konturer i rätt sammanhang.
/U
Utblickaren! Tack för komplimangen om taket! Bergenian ja. Det kan tyckas brutalt men jag tycker verkligen inte om den, hur väl den än kan tänkas passa här. Vet dessutom av äldre fotografier att det runda landet tidigare bl a rymt Sparris. Inte Bergenia. Vi har ett till land, utefter en husvägg. Det har ingen skött på många, många år och där blir jag glad för allt som kommer upp!
Och innan sparrisen? Även trädgården har sina kulturlager, frågan är vad som ska bevaras. Bergenian planterades säkert för att vara en frodigt, grön och lättskött marktäckare kring 50-60-talet. Inte fy skam det och snart får den en revival. Äh, låter som värsta bergenia-fundamentalisten, I´m just sayin´. Bor själv i ett område/kommun där nästan allt som inte är nytt och fräsch antingen rivs, byggs om eller byggs ut. Enorma ytor av betongsten och trädäck ersätter trädgårdarna, gamla fina syren- och äppelträd sågas ner för att ge plats åt klor-stinkande pooler och studsmattor *suck* för vidare läsning: http://www.partilletidning.se/2014/06/boende-pa-kyrkasberget-kampar-mot-byggplaner/ och
http://www.partilletidning.se/2014/06/snart-rivs-wadmans-stuga/
Utblickaren! Ja, du, det vet jag inte. 1950-60-tal för Bergenian stämmer rätt bra, tror jag, eftersom jag ser att mycket annat hänt med både trädgård och hus vid den tiden. Hon som bodde där då blev änka vid tiden och ville kanske förenkla trädgården en smula när hon blev ensam?
Det låter som att du tror att vi skövlar trädgården, men det vill jag vara tydlig med att vi i n t e gör. Dessvärre är det ingen som skött den under de senaste 15-20 åren. Äppelträd har lämnats utan att beskäras på alls år. Ett land utefter en sluttande västsida har varken grävts om eller rensats på alla år. Jag är glad för allt gammalt som tittar fram i landet! Äppelträden är kanske utom räddning dessvärre. Med helt döda delar och ihåliga stammar... Tråkigt. Vi får plantera in nya. Samtidigt så behöver vi anpassa trädgården efter hur vi använder den. Under sommaren och dessutom till stor del utan vatten. (Sinad brunn!) På den tiden som trädgården hade odlingar: buskar, träd, prydnads- och nyttoodlingar bodde ägarna permanent i huset. Samt hade vatten.
Och, dina länkar. Sorgliga historier. Som byggnadsantikvarie har jag varit med om några sådana där riktigt märkliga processer där värdefulla miljöer till sist försvinner. Men flera gånger har kulturmiljövårdande instanser, och en drivande allmänhet, lyckas stoppa planerna. Så, det gäller att inte ge upp!
Jag tycker att man planterar det man vill ha i sin trädgård. Jag har också vattenbrist vilket gör att det som överlever får stå kvar och det som inte klarar av att växa på bara regnvatten och dagg får gå hädan. Om ni tar bort äppelträden så kom ihåg bara att inte plantera nya äppelträd precis där. Alla växter och träd "utarmar" jorden på olika sätt så om ni planterar nya äppelträd på samma plats som dom gamla så finns det inte längre någon "äppelnäring" kvar i jorden. Sätt istället något annat fruktträd där. Eller kanske bärbuskar, och sätt äppelträd (alltid minst 2 st - dom trivs bäst om dom är åtminstone 2 och inte ensamt) en bit därifrån. Och fortsätt att gräva upp det du inte gillar. En trädgård ska ju vara både till nytta och glädje och trivs man inte med växterna så trivs man heller inte i trädgården.
Jättefint! Både taket och rundeln! /Annika
Skicka en kommentar