onsdag 30 maj 2012

Om historiska trädgårdarJag är stolt över att jag fått möjligheten att rodda ett helt trädgårdsseminarium. För andra gången! Första gången var då jag jobbade på Dalarnas museum och då var intresset stort med många deltagare. Jag hoppas att vi blir många även den här gången!

Vilken plats kunde passa bättre att hålla ett trädgårdsseminarium på än på Erik-Anders i Asta, Söderala? Det är en fantastiskt fin gård med en varsamt renoverad gammelgård. I gammelgården finns bl a ett kök från 1930-talet som jag bara älskar! Även trädgården är renoverad, eller rekonstruerad kanske man ska säga. Med hjälp från gamla foton har rabatter återskapats som de en gång såg ut.


Jag har fått tag i toppenföreläsare! Åsa Wilke som är landskapsarkitekt med inriktning på kulturmiljö, park- och trädgårdshistoria och som dessutom skrivit boken Villaträdgårdens historia, ett 150-årigt perspektiv. Och så kommer Ulrika Rydh som arbetar som trädgårdsantikvarie och trädgårdsmästare. Ulrika skriver om trädgård i bla Gård och Torp och Byggnadskultur. Från Länsmuseet Gävleborg har jag plockat med mig min kollega Ann Nilsén som är en fena på historiska trädgårdar. Hennes intresse och kunskap i ämnet har vuxit fram bl a genom hennes mångåriga arbete med att återställa en sedan länge inslumrad och igenvuxen trädgård vid sommarhuset i Delsbo. Sist, men inte minst, kommer Emma Nordebo Snygg som är den person som jobbat fram den äldre trädgården på Erik-Anders. Vi kommer också att hinna med en rundvandring i gammelgården.

Visst låter det som en toppendag?! Yes box! Vill ni få ny energi och ny inspiration, häng på ni också! Dagen kostar 350 kronor och då ingår både fika och lunch! Mer information kring dagen hittar ni på museets hemsida. Vill ni anmäla er så gör ni det till bokning@xlm.se

De två översta bilderna har jag lånat från länsmuseets egen bildsamling. Bilden på Erik-Anders är tagen av fotograf Lars Lööv.

3 kommentarer:

Malin sa...

Åh. Jag blir helt kär i huset, trädgården och allt! Mums!

walkingthecamera sa...

låter riktigt intressant! mycket spännande ämne, det där med gamla trädgårdar. attans att jag bor lite långt ner (resväg blir så dyrt). har dock skickat vidare till lite folk som bor mer i de trakterna.

Ulrika sa...

Walkingthecamera! Så bra! Tack för hjälpen! Synd att du inte kan komma. Vill lova att miljön är fotovänlig!