torsdag 14 april 2011

Tips på vägen


Det står inte på, snart flyttar vi. Tur jag har Kvinnans bokskatt band I - Illustrerad handbok för hemmet, från 1919. (Band II är Illustrerad läkarebok för hemmet.) Bläddrar i den för att kanske få några tips inför livet som familj i ett nytt hem...
Hemmet ska vara fridens boning, där arbetets nervspänning kan utjämnas, motgångarnas själssår läkas och bekymren lindras. Hemmet ska slutligen vara den härd, kring vilken familjen uppbygges, och det varma bo, där barnen uppfödas, omhuldas och uppfostras, den sjuka och gamla vårdas och tröstas, tills dess den åldriges ögon slutas av vördnadens, saknadens och kärlekens händer, innan stoftet föres till sitt sista vilohem.Här kan jag läsa om allt från möblering av våningen, fläcktabeller, kroppsövningar, kaffebordet och blomsterodling i hemmet. Tänk vad mycket jag ska lära mig! Inte minst om uppfostran av barnet! Nu måste jag läsa vidare!


Ha det bra i vårsolen!

5 kommentarer:

Tankesmulan sa...

Åh vilka underbara böcker! Är det konstigt att man längtar TILLBAKA någon gång? Inte för att jag var med då, men det där att det var bättre förr... :)

Elin sa...

Underbar bok! Jag har några böcker kvar efter farmor som jag roar mig med att bläddra i ibland, men tyvärr blir jag aldrig sådär ordentlig som man bör vara enligt alla goda råd. Det räcker att läsa om det :)

Auberj sa...

Vilken fantastiskt sympatisk tanke om hemmets betydelse! Klart man vill att det ska vara så!

Pia Johansson sa...

Serien med husmoderns handbok är inte dum heller. Allt från barnuppfostran till vett & etikett.

metamorphosis sa...

Låter som spännande läsning det där! Uppdatera oss gärna med lite kloka ord om barnavård! :)