onsdag 20 april 2011

Om barnenAvsnittet "Barnen".

En moder, som vill sitt barns bästa, måste också ha nödig tid att sysselsätta sig med sitt barn. Det kostar, såsom redan framhållits, icke stort besvär, det kräver endast tålamod.

Allt vad man sätter i händerna på det yngre barnet, skall också verka uppfostrande på detsamma. Dit höra leksakerna och bilderboken. Genom båda bör man söka väcka barnets sinne för det sköna, det tilltalande och ihågkomma, att åt barn är endast det bästa gott nog. Olyckligtvis sker ofta motsatsen. I synnerhet kunna föräldrar icke vara nog försiktiga i valet av de bilderböcker, de sätta i barnens händer, enär många sådana icke äro annat än de mest underhaltiga dussingods, som anställer mycken skada. Ty liksom intrycket av vackra föremål, vackra bilder, stanna i barnens själ, så häfta också intrycken av allt fult och motbjudande i det veka barnasinnet och äro ofta omöjliga att sedermera utrota.

Och slutligen:

Nu är det emelllertid ett mycket vanligt misstag, vartill både föräldrar, lärare och andra personer göra sig skyldiga, nämligen att finna alla fel och svårigheter hos barnen, men icke hos föräldrar, lärare och lärarinnor...

1919. Jag säger då det. Undra just om någon gjort någon jämförande studie mellan äldre och modern litteratur om barnuppfostran?

4 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Jag som trodde att det var 2000-talets föräldrar som var nojiga med vad barnen läste..

Ulrika sa...

Ja, det skulle man ju alltså tro, men 1919 hade de koll på en hel del måste jag säga!

Clara sa...

Den där boken verkar ju underbar! Ska spara alla tips tills när jag får barn :)

Maud sa...

"Endast tålamod" ja det är oftast där det tryter, enligt mig, trebarnsmamman. Intressant att de skriver om "det bästa endast gott nog" om leksaker. Nu finns det väldigt mycket billigt skräp i den vägen, slit och släng tycker många är bra med barn eftersom det går sönder ändå och används under en kort tid. Ofta handlar det om vad man har råd att skaffa till sina barn antar jag, plus vad man får. Vad man fått till barnen är inte alltid vad man själv skulle köpa...Kul med gamla böcker är det i alla fall. O fina bilder!