På min
förra arbetsplats ägnades minst två av veckans fikaraster till samtal kring kanelbullar. Hur ska de vara? Hur gör man? Varför blir det fel? Vad är det som gör dem goda?
Länge tänkte jag att en god kanelbulle var en blöt kanelbulle. Alltså inte torr. Jag bredde på mycket smör och det gjorde ju visserligen att de blev rätt blöta, men även väldigt flottiga. Jag provade en mängd olika recept, men det var inte förrän jag talade med min favoritkanelbullebagare som har kafé Gula Huset i Visby, som jag förstod vad som krävdes för en riktigt god kanelbulle.
Lång första jäsning. Mycket kardemumma. Mycket kanel. Och alltid mandelmassa. Och grädda inte för länge!



Håll i hatten, här kommer mitt bästa kanelbullerecept!
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 ägg
½ tsk kardemumma
½ tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll blandningen över den söndersmulade jästen och lös upp den. Blanda i resten av ingredienserna och sedan mjölet allteftersom. Kör i matberedare tills degen är slät och efter det så kör du några minuter till. Degen är då kladdig och det ska den vara. För mycket mjöl gör bara att bullarna blir torra.
Jäs i 1½-2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader och börja baka ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda inte. Bred på smör, häll på socker, mycket kardemumma, mycket kanel, riv över mandelmassa och forma bullarna som du själv vill. Jag kör klassikern; rullade. Jäs ca 10-15 minuter. Pensla med vispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i högst 10 minuter. Om du har en kackig gammal ugn kanske det behövs lite mer.