tisdag 1 december 2015

Inspirationsdag på Nordiska Museet

1

I början av november fick jag vara med om en fantastisk dag på Nordiska Museet. Det var Erika och Frida som, tillsammans med Nordiska Museet bjöd in till dagen. De hade bjudit in omkring 20 personer som under lång tid använt sig av sociala medier och skrivit och reflekterat kring ämnen som hemmet, identitet, folkkonst och hantverk. Vi var en samling hantverkare, konstnärer, programledare, designers, formgivare, antikvarier, etnologer och journalister. Typ. Många spännande bakgrunder och yrken med andra ord! Inbjudan fick jag redan i somras och allt sedan den dagen jag fick den, har jag sett fram mot den nionde november. Dagen då inspirationsdagen skulle gå av stapeln.

Malin var också inbjuden, så  vi stämde träff redan på Centralen för en fika och prat om dagen. Vi var nog lite som små barn som ska få gå på tivoli för första gången, peppade till max, men samtidigt ovetande om vad vi skulle få vara med om! Vi tog en promenad genom ett regnruggigt Stockholm city, ut till Djurgården och Nordiska Museet.

Välkomnandet på Nordiska Museet var fantastiskt redan vid receptionen. Vi kände oss verkligen så otroligt välkomna! Älskar gott värdskap! Älskar när projekt är genomarbetade, när man liksom tänkt på allt, in i minsta detalj. Det känns när det är äkta, och det var det här.

Sen väntade samling, presentation och introduktion. Extra roligt var att Erika och Frida presenterade alla oss som var inbjudna, och det gjorde de så himla bra! Så roligt – och hedrande – att höra deras ord om mig, vad jag gör, och varför de bjudit in mig! Och fantastiskt förstås att få lära känna alla andra i gruppen genom deras presentationer!

Och vad lustigt det är att för första gången träffa någon som man länge följt via blogg eller Instagram… Man “känner” ju liksom redan varandra, men ibland har man kanske inte ens sett ansiktet på den andra!

2

3

4

5

6

7

8

Under dagen väntade visningar, både i Textilgalleriet och i Folkkonstutställningen. Vi besökte konservatorsateljén, där museets fyra konservatorer hade dukat fram var sitt föremål som de visade för oss och som vi alla samtalade kring. Med så många olika ingångar och med så mycket kunskap – och framförallt nyfikna och kreativa sinnen – blev samtalen väldigt spännande, avslappnade och… kreativa, under dagen!

9

11

Den sista punkten under dagen var en specialvisning av utställningen Rejält Retro, som just nu visas på Nordiska. De båda skaparna av utställningen, Johan Knutsson och Ulla-Karin Warberg, hade var och en valt ut sina favoritföremål i utställningen. Att detta var en alldeles unik visning vi bjöds på, förstod vi när också några personer ur museets personal passade på att hänga med.

10

Dagen avslutades med mingel i ett stängt museum. Sent på kvällen satte jag mig på tåget mot norr ihop med Malin, Anna och Elisabeth (@garnapa på Instagram). Trött, men så oerhört nöjd med dagen. Mallig över att jag var en av dem som fick vara med om detta. Inspirationsdag på Nordiska Museet, kallade Frida och Erika dagen, och det var just vad det blev! Nu, nästan en månad senare, lever jag fotfarande på kicken jag fick från alla möten och alla intryck från dagen. 

Läs vad Frida skrev om dagen.

Läs vad Erika skrev om dagen.

Läs vad Malin skrev om dagen.

Om du har instagram, kan du hitta många bilder från dagen under #nm_inspiration

1 kommentar:

med nål och tråd sa...

Så himla lyxigt att få besöka Nordiska med så många likasinnade och dessutom då specialguidningar, det skulle jag gärna haft när jag såg Rejält retro för några veckor sen. Informationen som finns på skyltarna på museum ger ofta för lite kunskap säger jag som törstar efter mer.