onsdag 26 augusti 2015

Hej då gamla fuktfläckar och snusk

13

Under sommaren har vi fixat till de två rum inne som tidigare hade fuktfläckar på grund av läckande tak. I varierande omfattning, ska jag kanske tillägga. I farstun hade vatten runnit in bakvägen, mellan farstutaket och fasad/tak på stora huskroppen. Inträngande vatten hade också orsakat fuktfläckar på farstuns yttervägg. Det verkar dock bara vara frågan om relativt lite vatten, då fuktfläckarna inte var större än de var. Förra året säkrades farstutaket upp med en delvis annan underkonstruktion än det hade innan, och allt läckage stoppades.

Jag fortsatte med samma kulör på snickerierna som vi målat panelen i övre hallen med. Alla gamla fuktfläckar schellackerade jag nogsamt över, detta för att fläckarna inte ska slå igen den nya tapeten. På bilden ovan har jag målat klart panel, lister och tak och fläckarna är lackade med schellack. Och sen började jag och Johan att tapetsera på riktigt för första gången i våra liv. Trots en förhållandevis dyr tapet, gaskade vi upp oss så pass att vi vågade…

4

6

Och det gick ju väldigt bra! Vi skar och klippte till allt direkt på golven i kammaren och köket. Självklart skulle det hela säkert ha gått smidigare med riktigt tapetserarbord osv. Men det här funkar också! Älskar när grejer funkar utan att man för den skull ska behöva köpa på sig en massa verktyg! Att bilderna ser så korniga ut har att göra med att vi körde tapetracen om nätterna, när Majlis somnat. Vi kom igång först vid 21.30 och körde sen fram till klockan 02. Det går att göra så med, när ingen annan tid finns. Åtminstone om det bara rör sig om två ganska små utrymmen! (Bilderna ovan är från tapetseringen av skrubben på övervåningen, ser jag. Men det såg lika ut när vi tapetserade nere. Samma dockor som tyngder, samma tillhåll…)

1

11

Jag kände mig väldigt taggad efter farstun och efter några dagar tog vi tag i skrubben på övervåningen. Det var ju den som säkert skrämde bort några av husspekulanterna, då huset låg ute till försäljning. Det var här som taket hade läckt och läckaget hade runnit ner i väggen och det var INTE fräscht här. Efter en miss efter takomläggningen hade vi ytterligare ett läckage här och min ork höll helt på att rinna ur mig. Men sen fixades äntligen det och taket blev tätt!

2

3

Här tapetserade vi med en 1940-talstapet som jag köpte på en Gotlandsloppis typ 2001. Jag trodde att den hade försvunnit i flyttar, men den fanns kvar i källaren hos mina föräldrar! En liten väggsnutt tapetserade vi med en tapet som jag köpte genom Tapetorama, då jag skulle fota till min första hemsida. Jag har tapeten upptapetserad på en stor skiva som jag då använde som bakgrund när jag fotade min keramik. Jag tycker att tapeterna passar bra ihop. Efter mycket slit med att få bort rester efter den plastmatta som tidigare låg på golvet, målade vi trägolvet.

12

5

Nu har Majlis fått utrymmet som sovalkov. En säng gick p r e c i s in och bredvid den ryms en gammal pallstege som funkar som sängbord. På golvet ligger en extremt smal trasmatta som mamma köpt på loppis till mig.

Så nu är rummen som behövde fixas inne, fixade. I kammaren sitter en väldigt lågmäld tapet från början av 1980-talet. Den tar ingen plats alls och behöver inte bytas ut på grund av fuktfläckar eller andra skador. Men om vi, av något outgrundlig anledning, plötsligt får pengar över, vill jag gärna tapetsera om det här rummet också. Till skillnad från både hallen och skrubben, är väggarna här raka och hela, utan konstiga vinklar och vrår och konstiga äldre eldragningar. Tapeten jag drömmer om är denna.

4 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Den tapeten drömmer jag också om. (Även dess mörkgröna kusin, för den delen.)

fale artut sa...

Ujameja, så fint!!
Gamla tapeter kan vara fullständigt underbara!

Elisabet :) sa...

Så otrolig fint det blir. Men vilket jobb!

Anonym sa...

Vilken fantastiskt skillnad på hela huset! Det ser verkligen fint ut! /Annika