torsdag 23 april 2015

Min första odlingssäsong

bild

6

I år kommer vi att odla vid sommarhuset. Förra året gjorde vi inte så mycket förutom att peta ner lite frön här och där. Och så köpte vi en del plantor på handelsträdgården som ligger nära huset. I år satsar vi lite mer och för några veckor sedan grävde vi om den långa rabatten utmed husväggen. Och så grävde vi en rabatt för solrosor. Vi gjorde i ordning ett litet land för kryddor och slutligen så fixade vi ett miniland för jordärtskockor som jag fått.

4

8

Några gamla växter har börjat ta fart efter att vi återplanterat dem i landen. Här hemma förgror jag en hel del. Några tomatplantor men mest olika blommor. Jag har egentligen inga som helst planer för hur de ska sättas sedan, det får bli ett enda misch-masch, tror jag! Alla blommor är ju fina på sitt vis, så jag tänker att just placeringen inte är av superbetydelse. Inte i år i alla fall!

Jag har bland annat odlat Bollmåra…

bild 2

och Grön helgonört…

bild 1

och Blomstermorot.

5

Allt har kommit upp fint, liksom några Dahliaknölar som jag driver upp i ett fönster i ett källarrum som vi hyr här hemma i stan. Det känns jättekul men samtidigt känns det rätt långt tills vi vet om det v e r k l i g e n funkar. (Tänker lite på när jag precis lärt mig dreja. När jag kunde vara så sjukt nöjd med en form jag drejat, men det återstod väldigt många moment innan formen var färdig. Många moment som kunde gå fel. Och som ofta gick fel där i början… Lite som att “man ska inte ropa hej…”)

3

7

Just nu har jag mest snöat in på jordar. Hur man pimpar till den på bästa vis. Huset ligger på en ås med en väldigt sandig jord. Vi har nära till både ko- och fårgödsel. Och hönsgödsel med för all del! Tänker att nu när vi lite börjar om med många land och rabatter har vi ju chansen att verkligen boosta jorden med den bästa kombination av jordar, barkmull och gödsel.

Jag är ju verkligen en rookie när det kommer till det här med odling. Lyckligtvis är en av mina starkaste sidor här i livet att jag inte är ett dugg rädd för att fråga, när jag inte vet själv. Jag har till exempel aldrig haft någon prestige i mitt jobb, vilket gjort det väldigt lätt för mig att fråga när jag kört fast eller funderat över något. Lika är det med den här odlingen. Vi har ett enkelt sommarhus, dåligt med vatten, vi är inte där hela tiden om sommaren och jag har väl heller ingen ambition att bygga upp värsta rabattsystemen. Gäller att lägga det hela på en rimlig nivå, med andra ord! Sådan tur att det finns många otroligt duktiga hobbyodlare och trädgårdsmästare att fråga på Instagram. Guld värt för oss!

3 kommentarer:

Thelma och jag sa...

Roligt med odling. Jag ska odla utan vildsvin i år, är tanken. Är vildsvinen borta och döda? Om det vore så väl... Näää, men jag har fått ett stängsel så nu kommer jag att ta två år att återställa trädgården till den vackra syn den var innan allt skövlades. Och skövlades igen. Och igen. Och ännu en gång. Och så lite till. Och en sista gång... osv...

med nål och tråd sa...

Prissättning - Ett vanligt förekommande problem inom hantverk. Har du läst Calle Forsbergs blogginlägg? http://www.calleforsberg.com/?p=4369

Ulrika sa...

Med nål och tråd: ja, det har jag! Skitbra! Behöver nog skriva ut det till och med!