torsdag 10 juli 2008

Gammalt linne

Jag samlar på gamla tyger.

Förr var det mest stora brokiga blommönster, nu börjar det gå mer åt allmogehållet. Antagligen har det att göra med att jag besökt så många vackra äldre miljöer i mitt arbete som byggnadsantikvarie. I hälsingegårdarna finns ofta enorma textilskatter i form av tras- och ripsmattor och vävda och broderade dukar och gardiner. Kraftiga linnetyger med bårder i avvikande kulörer och tunna, slitna underklänningar med spetsar...

Jag har länge funderat på vad jag ska göra av de gamla linnehanddukarna och broderade dukarna som samlas på hög i mina skåp. Ofta när jag funderar på vad man kan göra med ett tyg så slutar det med att jag syr en kjol, en klänning eller en liten väska.

Av några sparade handdukar och dukar har jag nu sytt en riktigt lantlig sommarkjol. Perfekt för mig som bor mitt i stan! Vissa av tygerna är sköra, så kjolens livslängd är osäker. Men bättre att bitarna blev en kjol till mig, än att de blev liggande i min klädkammare. Och så undrar jag ju över tygerna; vem är "L" som fått sin bokstav broderad på kökshandduken? Vem är det som har broderat blommor i korsstygn på duken? En bit med ett stort broderi är hämtad från en paradhandduk. I vilket kök har den hängt?
Nu sitter alla bitarna ihop i en kjol på mig och jag känner mig fin!

Av en gammal mjölsäck har jag sytt två tunna somriga duschhanddukar. Mjuka och sköna och så torkar de på ett litet kick i solen!
2 kommentarer:

mette sa...

yes yes yes......endelig den blog jeg har ventet på...tak Ulli...og nu skal jeg læse...

Ulrika sa...

Ja, tänka sig, det blev så till slut! Kul att du hittade hit, vi får utbyta lite inspiration mellan Sverige och Danmark, du och jag!